Panowie, poradźcie mi proszę czego użyć aby choć troszkę zniwelować rysę która biegnie u mnie od przedniego błotnika i kończy się na tylnych drzwiach (lakier to czarna perła), rysa na szczęście nie jest głęboka i nie doszło do zdarcia lakieru aż do blachy lecz tylko do podkładu, jest też ona cienka (pewnie jakimś kluczykiem zrobiona). Póki co profesjonalne malowanie odpada ale posiadam skodowski zestaw naprawczy do odprysków ale nie wiem czy to by mi wogóle wyszło (ogólnie to nie mam zdolności plastyczno-manualnych :P ) i czy wogóle miało by to sens.
Jeśli ktoś znajdzie wątek (a szukałem i szukałem ), w którym uzyskam wszystich odpowiedzi to proszę moderatora o zamknięcie tego.
Aha no i pozdrawiam życzliwego sąsiada, który postanowił w ten sposób wyładować swoją frustracje na moim samochodzie i to na moim osiedlu pod moimi oknami :!:
Kup czarną kredkę. Nie jest to rozwiązanie trwałe, ale powinno dać akceptowalny efekt. Staranne zaprawkowanie dałoby efekt trwalszy, ale przy braku wprawy da efekt odwrotny od oczekiwanego...
Skoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...
Renault Scenic III 1.4TCe 2010 - jest...
Oops, looks like the page is lost. Start your website on the cheap.
Podobno jest dobry, bo maskuje koloryzując, a jednocześnie nie jest pastą polerską - nie szmergluje lakieru, co w niewprawionych rękach może bardziej zaszkodzić.
Wszystko zależy, czy rysa nie jest głęboka, bo wtedy efekt jest marniejszy.
Jest to oczywiście tylko doraźne, bo po iluś tam myciach kolor się ściera i trzeba poprawić. Na 100 % naprawę tylko profesjonalne firmy zajmujące się detailingiem (ostatnio bardzo modne)
suchy, daj zdjęcie, jak to wygląda, to będzie można ocenić, ale ogólnie to nie jest problemem, jeśli rzeczywiście:
Zamieszczone przez suchy
rysa na szczęście nie jest głęboka i nie doszło do zdarcia lakieru aż do blachy lecz tylko do podkładu, jest też ona cienka (pewnie jakimś kluczykiem zrobiona)
Moim zdaniem polerka powinna załatwić sprawę, ewentualnie przed polerką można pokusić się o zrobienie delikatnej zaprawki...
IMO szkoda kasy,szybko schodza..
chyba trzeba bedzie sie przyzwyczaic albo czesciej wosk z podkladem uzywac
Zależy od kredki :idea: Do Lanosa ślubnej zakupiłem kredkę Sonaxa - jak nałożysz taki patent jak trzeba (odtłuścisz miejsce aplikacji np. spirytusem), odczekasz zalecany czas i użyjesz właściwej szmatki (!!! - niewłaściwą szmatką wytrzesz kredkę z rysy do czysta zamiast wypolerować) do polerki (z wyczuciem!), to wytrzyma 2-3 mycia auta. Fakt, że nie dłużej, ale z drugiej strony to nie jest jakaś męczarnia nałożyć i jest to tanie rozwiązanie. Auto detailing jest skuteczny, ale i drogi. Wszystko zależy od tego jaki masz budżet - im większy budżet, tym większe możliwości
Skoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...
Renault Scenic III 1.4TCe 2010 - jest...
2)środek ma ''2kg'' wypełniacza i działa jak AIO coś wygładzi coś wypełni
3)jest to fake ktoś zrobił to mechanicznie
z własnego doświadczenia nie porwał bym się na takie rysy z ręcznym polerowaniem, nakład czasu i pracy niesamowity ale jeżeli zrobił to ktoś ręcznie to WIELKI szacun.
suchy jak Ci wyszło maskowanie efektu czyjejś złośliwości?
Mnie też dotknęła przygoda, ale na dachu, żeby było ciekawiej rysa w poprzek dachu (a bagażnika dachowego nie mam). Albo jakieś ptaszysko lądowało i się ześliznęło (ale jest tylko jedna rysa około 20cm i kilka krótszych do podkładu i na obu krawędziach dachu po 3-4 obok siebie), albo firma ogrodnicza, która robi trawnik wokół parkingu pociągnęła po dachu rurą do drenażu.
O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.
Pany znalazłem ofertę na O2FL w kolorze czarna perła. Niestety auto jest przerysowane kluczem na 3 elementach po stronie kierowcy (błotnik przód, drzwi przód/tył). Zdjęcia poniżej. Moje pytanie jest takie:
- czy da się to faktycznie wyciągnąć bez malowania elementów?
- czy efekt będzie dobry?
- jeśli malować elementy to jaki koszt?
- a może wymiana elementów pod kolor?
Na necie szukałem opisów i znalazłem ciekawy opis (poniżej). Jakiś polecany zakład na dolnym śląsku?
"Witam wszystkich Myślę ze mogę dołączyć się do tematu i podzielić się własnym doświadczeniem z ostrymi narzędziami i lakierem. Około 3 lata temu jak kupiłem nowe autko w kolorze czarnym już miesiąc po zakupie miałem długa na ok 1m rysę od gwoździa Była na prawej stronie auta począwszy od przedniego nadkola do pierwszych drzwiMożecie sobie wyobrazić jaka była moja reakcja na coś takiego. Myślałem ze to już koniec bo rysa była do podkładu i ze trzeba będzie malować drzwi i nadkole Jednak z pomocą przyszedł mi sąsiad, polecił zakup oryginalnego lakieru w ASO, tak jak radzą Ci PrzemekS26 tu Koledzy z forum, takiego do zaprawek i powiedział żebym do niego przyszedł. Po zakupie zgłosiłem się a on wziął tą buteleczkę i zawartość rozprowadził na całej długości rysy używając wykałaczki, Należy pamiętać aby dobrze oczyścić lakierowaną powierzchnię przed malowaniem np benzyna ekstrakcyjną. Nakładał farbę z naddatkiem lakieru którego po wyschnięciu miał spolerować papierem 2000 , 1500 i 1000 a na koniec przelecieć to pasta polerska. Farba była nakładana 3 warstwami w odstępach 12 h. Po całkowitym utwardzeniu czyli ok 24h od ostatniej warstwy zaczął to podcierać papierami 1000 1500 2000 aż do uzyskania gładkiej powierzchni z nieuszkodzona częścią lakieru. Po tych zabiegach użył pasty polerskiej chyba nazywała się G3 albo coś takiego i po rysie ani śladu. Jak widać trochę z tym zabawy i mnóstwo pracy okraszonej precyzją ale naprawdę warto bo nie ma nawet najmniejszego śladu po tej rysie. Także PrzemekS26 miłej zabawy. Mam nadzieje że mój post choć trochę będzie pomocny.Pozdrawiam
moim zdaniem 1 warstwa bazy, ew. dwie cieńsze, żeby wszystko dobrze wyschło. papier 1000 nie jest potrzebny, najpierw 1500, 2000 i 2500 albo 3000 jako "wykończenie" i potem polerka"
lockin,
Na to pytanie niestety nikt nie odpowie mając do oceny jedynie zdjęcia. Jeśli uszkodzenie sięga podkładu (z fotki to jednak nie wynika) to samym polerowaniem sprawy nie załatwisz. Można je maksymalnie zniwelować, sprawić że będzie mniej widoczne, ale jeśli spod spodu widać podkład to bez wypełnienia się nie obejdzie.
jw
- jeśli malować elementy to jaki koszt?
100-2000zł za element. Co zakład to inna cena. Z reguły jednak najtańsze zakłady nie oferują usługi na wysokim poziomie.
- a może wymiana elementów pod kolor?
To wyjście odradzam. Da się to złożyć idealnie ale większość "fachowców" sobie z tym nie poradzi - będzie widać. Przy ew odsprzedaży kłopot będziesz miał większy niż gdybyś malował te elementy.
Najlepszym wyjściem będzie udanie się (koniecznie osobiście, z tym autem) do renomowanego studia detailingowego. We Wrocławiu masz ich kilka. Powiedzą Ci jaka technologia naprawy wchodzi w grę i ile to będzie kosztowało.
Nawiasem mówiąc moim zdaniem takie uszkodzenie absolutnie nie dyskwalifikuje
auta przed zakupem, zwłaszcza jeśli z tego powodu uda się wynegocjować dobrą cenę.
Pany znalazłem ofertę na O2FL w kolorze czarna perła. Niestety auto jest przerysowane kluczem na 3 elementach po stronie kierowcy (błotnik przód, drzwi przód/tył). Zdjęcia poniżej. Moje pytanie jest takie:
Prawodpodobieńśtowo powodzenia szacuje na około 90-95% ale zdjęcia są dość słabe
Napewno nie ma potrzeby malowania całego elementu ( jak cos to różnie 300-500 biorą w Lublinie) o wymianie na nowe nie wspomnę...
Nie wykluczone że obyło by sie bez malowania, może sama polerka by wystarczyła.
Efekty da sie uzyskać takie...
http://carsdetailing.blogspot.com/20...olfsburga.html przepraszam za brak zdjęć ale to wina Imageshack coś tam kombinowali pod koniec roku i poginęły im zdjęcia ... pracuje nad poprawkami ale zajmuje to sporo czasu.
co do opisu naprawy... wszystko sie zgadza tak sie to robi... z małym ale... Pasta G3... nadaje sie do polerwania blachy aluminowej na schodach w markecie bo na lakierze samochodu zostawia takie ślady
Ludzie którzy siedzą w detailingu na skrzyzowaniach widzą które auto było polerowane w ten sposób.. najczęściej stosowany przez komisy bo auto odzyskuje blask i świeżość w bardzo krótkim czasie ( niska cena usługi) szkoda ze do pierwszych kilku myc
http://otomoto.pl/oferta/skoda-octav...tml#8148527b80 Chodzi koledze o to auto, to moze kolega z Lublina bywa w okolicy i by popatrzyl Moze udaloby sie przy zakupie zalatwic sprawe zaraz na miejscu w Lublinie :wink:
http://otomoto.pl/oferta/skoda-octav...tml#8148527b80 Chodzi koledze o to auto, to moze kolega z Lublina bywa w okolicy i by popatrzyl Moze udaloby sie przy zakupie zalatwic sprawe zaraz na miejscu w Lublinie :wink:
Dzięki
O tą sztukę chodzi, na zdjęciach z oferty tego nie widać, natomiast Pan Tomasz z ASO w Lublinie gdzie stoi szkodnik zrobił mi dodatkowe zdjęcia z bliska i wygląda to tak:
Musiałby zrobić z blisko w macro, wtedy będzie jasne czy dostał też podkład, ale ta biel w rysach chyba niestety na to wskazuje. Zawsze możesz przelakierować te elementy, dokumentację foto masz dla kupca kiedyś, żeby nie myślał, że owinięta wokół drzewa była. Auto Ci się chyba podoba więc zaproponuj kompromis cenowy uwzględniający te 600-800 pln za lakiernika i ciesz się autem.
Komentarz